Vaimne tervis ja toit on omavahel vägagi seotud. Juba kasvõi selles mõttes, et kui toitume tervislikult, tunneme ennast ka palju paremini. Mõned valikud on vaimse tervise seisukohalt paremad kui teised.  City Tervisekliiniku toitumisnõustaja Teele Teder tutvustab looduslikke rahustajaid kui ka ärritajaid, mida võiks oma igapäevamenüüs vähendada. 

Looduslikud rahustid

Kaltsium ja magneesium on looduslikud rahustid. Need lõdvestavad nii närvi- kui lihasrakke. Nende mineraalainete puudusel võib esineda närvilisust, ärrituvust ja agressiivsust. Magneesiumi puudust seostatakse ka depressiooniga. On toitumisspetsialiste, kelle arvates on meie igapäevastes toitudes äärmiselt vähe magneesiumi. Rohelised lehtköögiviljad on magneesiumirikkad, samuti on magneesiumi pähklites ja seemnetes ning täisteraviljas. Kaltsiumiallikateks sobivad hästi mõõdukas koguses piimatooted, aga ka kala, lehtkapsas, spinat ja seesamiseemned.

Kohvi kogused

Kanadas tehtud uuringus osalesid 4 meest ja 2 naist, kõigil üldine ärevushäire või paanikahood. Kohvi tarbisid nad 1,5 kuni 3,5 tassi päevas. Kohvi vältimine 1 nädala jooksul parandas enesetunnet sedavõrd, et kõik olid vabatahtlikult nõus jätkama. Edasised vaatlused 6 kuni 18 kuu möödudes näitasid, et 5 patsienti 6-st olid sümptoomidest täielikult vabanenud, kuues sai sümptoomidest lahti väga väikeste ravimidooside (vaaliumi) abil. Kellel on kalduvus stressile ja ärevusele, võiks oma kohvikogused kriitilise pilguga üle vaadata. Kes aga otsustab täielikult loobuda, peaks teadma, et see võib esimesel nädalal paljudel tekitada peavalusid.

Väga oluline-  valk

Valgu ehk aminohapete puudus toidus võib vaimset tervist silmas pidades põhjustada depressiooni, motivatsioonipuudust, võimetust lõdvestuda, halba mälu ja keskendumisraskusi. Aminohapet trüptofaani peetakse tõhusaks antidepressandiks, see aitab organismil närvivahendusainet serotoniini toota. Seda on suudetud tõestada ka mitmete uuringutega. Näiteks ühes, mis viidi läbi Suurbritannias 1997. aastal. Kui katsealustel eemaldati toidust trüptofaan, siis juba kaheksa tunni jooksul hakkas enamus neist end depressiivsemalt tundma. Kui nende teadmata trüptofaan toidule uuesti lisati, meeleolu paranes. Türosiin aga parandab nii vaimset kui füüsilist toimetulekut, aidates toota neerupealise hormoone adrenaliini ja  kilpnäärmehormoone – näiteks andis türosiini manustamine sõduritele külma või intensiivse füüsilise pingutuse puhul tulemuseks nii vaimse kui füüsilise vastupidavuse paranemise. Selline uuring viidi läbi Kanadas. Seega, osta muna, kala, liha, piima, või kombineeri omavahel kaun- ja teravilju.  Seega on väga oluline saada toidust piisavalt valku.